Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Helstekt kyckling i ugn – recept på saftig kyckling

Helstekt kyckling i gryta blir saftig och god. Vill du laga i lergryta ska den grytan först ligga i kallt vatten ca 30 minuter och sedan sättas in i kall ugn.

Elisabeth Johansson
Helstekt kyckling i ugn – recept på saftig kyckling
Helstekt kyckling i ugn – recept på saftig kyckling
Helstekt kyckling i ugn – recept på saftig kyckling
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 kyckling - hel (ca 1,3 kilo)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 gula lökar
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlök - hel
  • 1 palsternacka

Pensling

  • 2 msk soja - kinesisk
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk honung - flytande

Garnering

  • örter - t ex rosmarin

Tillbehör

  • potatis - kokt
  • gurka - inlagd

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°.
 Krydda kycklingen in- och utvändigt med salt och peppar. Lägg kycklingen i en stor gryta.

  2. Skala och halvera löken på mitten. Skala vitlöksklyftorna. Skala och halvera palsternackan
 på längden. Lägg lök, vitlök och palsternackan i grytan runt om kycklingen

  3. Blanda ihop soja, citronsaft och honung. Pensla kycklingen med hälften av blandningen.
 Lägg locket på grytan.

  4. Sätt grytan mitt i ugnen och tillaga ca 1 timme.

  5. Ta grytan ur ugnen och ta av locket. Pensla resten av sojablandningen på kycklingen. Tillaga ytterligare 20–30 min utan lock, tills kycklingens innertemperatur är 
80–85°.

  6. Garnera kycklingen med örter och servera med sky, lök, palsternacka, kokt potatis och inlagd gurka.

Vad tyckte du om receptet?