Helstekt kalkon med örter och portvinssky

Recept på helstekt kalkon med örter och portvinssky. Kalkoner som säljs hela är ofta lättrimmade i en saltlag som gör att kalkonen får ett saftigare kött och en lätt sälta från början. Använd en stektermometer för att vara säker på att fågeln är helt klar. En viktig detalj är att såsen serveras riktigt varm.
Helstekt kalkon med örter och portvinssky
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kalkon - ca 4 kilo
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 citron
  • 1 gul lök - stor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka salvia

Skysås

  • inkråm - från kalkonen
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl rött portvin
  • 4 kvistar örter - t ex rosmarin, timjan, persilja
  • 1 lagerblad
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta ut inkråmet som ligger i kalkonen, spara det till såsen. Krydda kalkonen inuti och runtom med salt och peppar.

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta skalet av citronen. Skär citronen i halvor och gnid insidan av kalkonen med citronhalvorna. Skala och skiva lök och vitlök. Grovhacka hälften av örterna, spara resten till garnering. Fyll kalkonen med citronskal, lök och örtkryddor. Knyt ihop vingar och ben så att de hålls samman.

  3. Smält smöret. Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en lätt smord långpanna och pensla den runtom med smör. Ugnsstek -kalkonen ca 2 timmar till 75–80° innertemperatur. Ös kalkonen med skyn som bildats efter ca 1 timme och ös därefter varje halvtimme. Häll någon dl vatten i botten av formen om skyn ångar bort och börjar brännas. Täck bröstdelen med aluminiumfolie när ca 45 min återstår av tillagningstiden eftersom de blir klara innan låren är helt genomstekta.

  4. Sås: Bryn kalkoninkråmet i smör i en kastrull. Skala och hacka löken. Låt den bryna med inkråmet tills den fått färg. Häll på vatten och portvin och tillsätt örtkryddor, lagerblad och buljongtärning. Koka upp och sjud ca 30 min. Ta kastrullen åt sidan och låt stå tills kalkonen är klar.

  5. Ta ut kalkonen och låt den svalna. Häll skyn som bildats i en kanna och ta bort det mesta av fettet som lägger sig på ytan. Sila bort inkråm, örter och lök från såsen och sila ner stekskyn. Krydda med peppar. Koka upp och red såsen med majsstärkelse utrörd i 2 msk vatten.

  6. Tranchera kalkonen antingen innan den ställs fram eller på amerikanskt vis vid bordet. Börja med att skära bort brösten från bröstbenet. Skär loss vingarna och halvera dem. Skiva därefter bröstköttet. Skär loss låren. Halvera dem och skär loss lårköttet. Lägg upp kalkonköttet på serveringsfat. Servera med tillbehören och varm skysås.

Vad tyckte du om receptet?