Helstekt gås

Recept på helstekt gås. Gåsen fylls med äpplen, katrinplommon och färsk timjan.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser

  • 1 gås - färsk (ca 4,5 kg)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar - nymald

Fyllning

  • 2 äpplen
  • 10 katrinplommon - kärnfria
  • 1 kruka timjan - färsk

Sås

  • 8 dl vatten
  • 1 dl kycklingfond - koncentrerad
  • 2 dl äppeljuice - koncentrerad
  • 1 dl armagnac
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Rödkål

  • 1 rödkålshuvud - (ca 600 g)
  • 1 lök - gul
  • 1 äpple
  • 2 msk gåsfett
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl rödvin
  • 2 dl portvin - rött
  • 1 tsk salt
  • 1 dl sirap - mörk, + 2 msk mörk sirap
  • 1 lagerblad
  • 1 krm kryddnejlika - mald
  • 1 kanelstång

Råstekta potatiskulor

  • 2 kg potatis
  • 0,5 dl gåsfett - från stekningen av gåsen
  • 3 msk smör
  • 1 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Portvinsinkokta katrinplommon

  • 1 påse katrinplommon - kärnfria (250 g)
  • 1 dl portvin - vitt
  • 2 msk smör
  • 2 tsk strösocker

Sockerstekta äppelklyftor

  • 4 äpplen - fasta
  • 2 msk smör
  • 2 tsk strösocker

Garnering

  • bladpersilja - strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bind upp låren på gåsen med hushållssnöre. Salta och peppra både inuti och utanpå gåsen. Skär äpplena i bitar. Fyll gåsen med äpple, katrinplommon och timjan. Sätt en köttermometer i lårvecket.

  2. Lägg gåsen med bröstet ner i en långpanna eller en stor ugnssäker form. Stek gåsen 1 timme. Vänd upp ena lårsidan och stek ytterligare 30 min, därefter 30 min på andra låret. Till sist ca 1 timme med bröstet upp.

  3. Höj temperaturen till 225° och stek ytterligare  ca 20 min tills gåsen får ett fint, knaprigt skinn. Innertemperaturen ska vara 80°. Ös ofta med gåsfettet under stektiden. Spara gåsfettet från stekningen till rödkålen och potatisen.

  4. Såsen: Blanda alla ingredienser till såsen utom maizena, salt och peppar i en kastrull. Låt koka ihop, ca 20 min, tills 1 liter återstår.

  5. Rör ut maizenan med lite vatten och vispa ner det i såsen. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

  6. Rödkål: Strimla rödkålen, löken och äpplet fint. Fräs det lätt i gåsfettet utan att det tar färg. Tillsätt rödvinsvinäger, rödvin, portvin, salt, 1 dl sirap och kryddor.

  7. Låt sjuda ca 45 min under lock. Rör om flera gånger under koktiden. Smaka av med 2 msk sirap och ev mer salt.

  8. Skala potatisarna och ta ut kulor med ett kuljärn. Råstek potatiskulorna i fettet på medelvärme i stekpanna tills de är genomstekta och har fin färg, ca 10 min beroende på sort och storlek. Strö på brödet. Salta och peppra.

  9. Plommon: Koka upp katrinplommon och portvin. Låt kallna. Stek katrinplommonen glansiga i smör och socker.

  10. Äpplen: Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i klyftor. Stek dem halvmjuka i smör och socker.

  11. Skär upp gåsen och servera med tillbehören. Garnera med strimlad persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!