Helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter

Recept på helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter. Fläskkött och äpple är smaker som gillar varandra. Välj en syrlig sort, exempelvis Aroma.
Tom Sjöstedt
Helstekt fläskkarré med äppelpuré och rostade morötter
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1,2 kg fläskkarré
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja

Rostade morötter

  • 800 g morötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 10 kvistar timjan
  • 0,5 citron

Äppelpuré

  • 4 äpplen - gärna syrlgia
  • 1 l vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • 60 g bröd - per person

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, beräkna ca 1 timme.

  2. Morötter: Skrubba och gnid in morötterna med olja, salt och timjan. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga dem mitt i ugnen bredvid köttet ca 45 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda morötterna med citronskal före servering.

  3. Äppelpuré: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Sjud dem i vatten och socker. Sila bort vätskan och mixa äpplena till en puré med mixerstav. Smaka av med citronsaft och krydda med salt.

  4. Skär hälften av köttet i skivor och spara resten till nästa dag. Servera med morötter och äppelpuré. Garnera gärna med smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?