Helstekt fisk pesmol

”Pesmol” är ett sätt att laga fisk i sås som kommer från västra Java. Sommartid använder Rizky makrill eller abborre, här har hon tillagat tilapia, som säljs fryst – både hel och i filéer – i många svenska butiker.
Maria Zihammou

Ingredienser

  • 700 g fisk - (tilapia, sea bass, aborre) hel, fjällad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk citronjuice
  • 4 msk rapsolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk ingefära - färskriven
  • 2 chili - röda
  • 0,5 dl cashewnötter - salta
  • 15 vitpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk rapsolja
  • 2 citrongräs - eller citronmeliss
  • 5 kaffirlimeblad
  • 3 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl jasminris - till servering

Gör så här

  1. Skölj fisken noga, torka av den med papper och lägg den i en skål. Salta och pressa över citronjuicen. Låt marinera 10 min.

  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

  3. Kryddpaste: Skala vitlök och schalottenlök, skär dem i grova bitar. Skala och grovskiva ingefäran. Skölj, kärna ur och grovskiva chilin. Mixa vitlök, lök, ingefära, chili, nötter, vitpeppar, gurkmeja, salt och socker med en stavmixer eller i en matberedare.

  4. Fräs kryddpasten i oljan 2 min. Banka lite lätt på citrongräset, tillsätt det samt limeblad, kokosmjölk och vatten. Låt koka 5 min.

  5. Stek fisken frasig på medelvärme i oljan 5 min per sida. Lägg upp fisken på ett fat och häll över såsen. Servera med riset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!