Helstekt biff med chorizo och rotfruktsgratäng

Recept på helstekt biff med chorizo och rotfruktsgratäng. Gratängen blir extra smakrik om den förbereds i god tid. Koka rotfrukterna, smaka av, häll upp i en form och låt den stå i kylen upp till två dagar före servering. Gratinera 15–20 min före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg utskuren biff - gärna hängmörad
  • 8 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 kruka timjan
  • 4 chorizo
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk honung

Rotfruktsgratäng

  • 500 g potatis
  • 500 g morötter
  • 500 g palsternacka
  • 500 g rotselleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g västerbottensost - riven

Gröna grönsaker

  • 300 g haricots verts
  • 300 g broccolibuketter
  • 300 g ärtor - små, frysta, tinade
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 4 msk persilja - hackad
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Gratäng: Skala potatis, rotfrukter och vitlök. Skär potatis och rotfrukter i bitar och finhacka vitlöken. Lägg potatis, rotfrukter och vitlök i en gryta. Häll på grädde och mjölk. Låt koka utan lock tills potatis och rotfrukter är mjuka. Tillätt citronsaft, salt och peppar. Lägg över i en ugnssäker form. Strö över ost.

  2. Kött: Sätt ugnen på 100°. Putsa biffen. Skala vitlöksklyftorna. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i olja och smör med vitlöksklyftor och timjan i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Spara stekfettet.

  3. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 1 1/2 timme.

  4. Skär korven i breda bitar och stek dem snabbt i fettet efter köttet i stekpannan. Ta upp korven på ett fat och tillsätt balsamvinäger och honung. Låt koka ihop 2–3 min.

  5. Höj ugnsvärmen till grill, 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min, tills den fått fin färg.

  6. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten i en kastrull ca 3 min. Låt rinna av och blanda med ärter, klippt smörgåskrasse, persilja och olivolja.

  7. Värm eventuellt kött och korv i ugnen före servering.  Häll skyn från köttet i vinägerskyn. Skär köttet i skivor och lägg dem på en stor skärbräda. Fördela chorizo och grönsaksblandning över. Servera med sky och gratäng vid sidan om.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!