Grillad lax med hoisinsås

En hel grillad laxsida är ett smidigt sätt att laga mat åt många och passar perfekt på grillfesten. Att grilla lax ger dig en både saftig och smakrik fiskbit. Enkelt och gott! Tips: Låt inte laxen tillagas direkt ovanför den heta kolen utan lägg den lite vid sidan av. Här får laxen en spännande smak av hoisinsås, vitlök och sesam.
Mitt Kök
Foto: Åsa Dahlberg
Foto: Åsa Dahlberg

Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta - finhackad
  • 1 gul lök - finhackad
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl hoisinsås
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sirap - mörk
  • 1 tsk svartpeppar - grovmalen
  • 0,5 apelsin - 
rivet skal och saft
  • 1 laxsida - med skinn (cirka 1 400 g)
  • 0,5 msk salt
  • 2 msk sesamfrön - rostade

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök mjuka i en ­kastrull med lite rapsolja. Tillsät­t hoisinsås, sambal oelek, sirap, ­svartpeppar samt saft och skal från apelsin. Koka upp och låt sjuda ­samman ett par minuter, rör om då och då under tiden. Låt svalna och mixa sedan slät med stavmixer.

  2. Pensla laxen köttsida med glazen och låt dra i kylskåp i cirka 1 timma.

  3. Tänd grillen och låt glöden blir riktigt het. Skjut ut kolen mot kanterna med en kratta.

  4. Gnid in olivolja på laxens skinnsida, salta på köttsidan och pensla ytterligare en gång med hoisinglazen. Lägg på laxen i mitten av grillen så att den har glöd runt om på sidorna. Lägg på locket och låt grilla i cirka 15 minuter eller tills köttet flikar sig när du petar i det. Pensla med hoisinglazen då och då under tiden som du grillar laxen.

  5. Toppa med rostade sesamfrön och servera med nudelsallad.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Recept på aioli

Läs också: Recept på bourbon glaze 

Recept från Mitt kök