Hela färsmiddagen i ugn

En lätt lagad allt-i-ett färsrätt. Om man inte vill äta kött kan köttfärs bytas ut mot quornfärs som finns djupfryst. Receptet kan lätt förberedas och även fördubblas.
Allt om Mat
Hela färsmiddagen i ugn

Färs

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 300 g nötfärs
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - grovmald
  • 250 g ärter, paprika och majs - frysta

Potatismos

  • 1 kg potatis - av mjölig sort
  • 2 - 3 dl mjölk
  • 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm muskotnöt - mald Eventuellt
  • 2 msk parmesan - nyriven

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen till moset. Sätt ugnen på 225°.

  2. Färsen: Finhacka löken och fräs den i smör. Tillsätt färsen och bryn och smula den. Blanda i resten av ingredienserna förutom grönsakerna och låt koka på låg värme ca 5 min. Häll i grönsakerna och koka ytterligare några minuter.

  3. Lägg färsröran i en ugnssäker form, gärna av glas - det ser vackert ut.

  4. Potatismoset: Pressa den kokta potatisen och blanda i mjölk, äggula, salt, smör och eventuellt muskot. Blanda och bred moset över färsröran. Hit kan förberedas och förvaras i kyl till gratinering, tänk då på att förlänga gräddningstiden något. Strö över parmesanost och gratinera 15 min mitt i ugnen. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?