Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor är lyxigt från grillen. Du kan också tillaga fisken i ugnen på 200° 20–25 min.
Frida Ronge
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kg hälleflundra - eller annan vit fast fisk, t ex torsk, sej, piggvar, abborre (MSC– eller ASC–märkt)
  • 100 g smör
  • 0,5 citron
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 tsk salt
  • 200 g räkor - färska
  • 50 g dill
  • 2 salladslökar

Tillbehör

  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Lägg tre stora ark, ca 40 cm, aluminiumfolie på varandra så att de inte går sönder i elden.

  2. Lägg fisken på folien. Skär smöret i tärningar och lägg på fisken. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär den i tjocka skivor och lägg dem på fisken. Häll på vinet. Skala och skär schalottenlöken i grova skivor. Lägg den på fisken och krydda med salt.

  3. Vik upp foliekanterna och lägg fisken på grillgallret. Grilla 20–25 min, fisken är färdig när köttet delar sig i lameller.

  4. Skala räkorna och plocka dillen. Lägg räkor och dill på fisken. Grilla brödet och servera det till fisken och vin- och smörsåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!