Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor

Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor är lyxigt från grillen. Du kan också tillaga fisken i ugnen på 200° 20–25 min.

Frida Ronge
Hel grillad hälleflundra med smör, örter och färska räkor
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 kg hälleflundra - eller annan vit fast fisk, t ex torsk, sej, piggvar, abborre (MSC– eller ASC–märkt)
  • 100 g smör
  • 0,5 citron
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 tsk salt
  • 200 g räkor - färska
  • 50 g dill
  • 2 salladslökar

Tillbehör

  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

  1. Lägg tre stora ark, ca 40 cm, aluminiumfolie på varandra så att de inte går sönder i elden.

  2. Lägg fisken på folien. Skär smöret i tärningar och lägg på fisken. Skölj citronen i ljummet vatten. Skär den i tjocka skivor och lägg dem på fisken. Häll på vinet. Skala och skär schalottenlöken i grova skivor. Lägg den på fisken och krydda med salt.

  3. Vik upp foliekanterna och lägg fisken på grillgallret. Grilla 20–25 min, fisken är färdig när köttet delar sig i lameller.

  4. Skala räkorna och plocka dillen. Lägg räkor och dill på fisken. Grilla brödet och servera det till fisken och vin- och smörsåsen.

Vad tyckte du om receptet?