Hawaiipizza med färsk ananas och rökt skinka

Hawaiipizza älskar både stora och små. Här är en variant på nyttigare och godare pizza med färsk ananas.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 0,5 sats pizzadeg - (se separat grundrecept) eller 1 förpackning pizzadeg färsk, 400g

Topping

  • 0,5 ananas
  • 75 g rökt skinka i tunna skivor
  • 3 dl chilisås av ketchuptyp
  • 100 g ost - till exempel gouda, riven, ca
  • 1 tsk olivolja

Garnering

  • oregano - eller basilika, torkad
  • färska örter

Gör så här

  1. Gör degen enligt grundreceptet och baka ut den till två avlånga pizzor, ca 15 x 30 centimeter. Eller dela den köpta degen i 2 bitar och kavla ut dem till pizzorna. Lägg pizzorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

  2. Sätt ugnen på 225-250 grader.

  3. Skala ananasen med en vass kniv. Dela den i fyra klyftor på längden och skär bort den hårda stocken i mitten på varje klyfta. Skär fruktköttet i strimlor. Strimla skinkan.

  4. Bred chilisåsen på pizzorna, spara en kant runtom. Strö över osten. Toppa med skinka och ananas. Droppa olivoljan över fyllningen.

  5. Grädda pizzorna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Smula över torkade örter och garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Pizzadeg - recept

Pizzasås - recept

Recept från Mitt kök