Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng

Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng är en festlig dessert. Alla moment går att förbereda flera dagar före servering. Förvara marängen torrt, annars blir den seg.

Elisabeth Johansson
Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng
Foto: Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 dl havtornspuré - (mixade och passerade havtornsbär)
  • 2 dl honungsmelonpuré - (mixad honungsmelon)

Rostad vit choklad

  • 0,5 dl vatten
  • 110 g strösocker
  • 100 g choklad - vit, hackad eller pellets

Platta maränger med puffad quinoa

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk quinoa - puffad

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Koka upp socker och vatten. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i sockerlagen. Låt lagen svalna något. Blanda i havtornspuré och honungsmelonpuré. Frys i glassmaskin tills sorben är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock och sätt in i frysen.

  2. Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Maränger: Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvitor, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55°. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med en elvisp tills marängsmeten är kall. Bred ut marängen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över puffad quinoa. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°.

  4. Grädda mitt i ugnen 20–25 min, tills marängen börjar släppa från bakplåtspappret. Låt marängen kallna innan den bryts i bitar.

  5. Strö den rostade chokladen på tallrikar. Lägg på sorbeten och toppa med bitar av marängen. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?