Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng

Havtorns- och honungsmelonsorbet med maräng är en festlig dessert. Alla moment går att förbereda flera dagar före servering. Förvara marängen torrt, annars blir den seg.
Elisabeth Johansson
Foto: Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 dl havtornspuré - (mixade och passerade havtornsbär)
  • 2 dl honungsmelonpuré - (mixad honungsmelon)

Rostad vit choklad

  • 0,5 dl vatten
  • 110 g strösocker
  • 100 g choklad - vit, hackad eller pellets

Platta maränger med puffad quinoa

  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk ättiksprit - (12 %)
  • 1 msk quinoa - puffad

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min. Koka upp socker och vatten. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i sockerlagen. Låt lagen svalna något. Blanda i havtornspuré och honungsmelonpuré. Frys i glassmaskin tills sorben är fast och krämig. Flytta över till en plastlåda med lock och sätt in i frysen.

  2. Rostad vit choklad: Koka vatten och socker till 140°. Ta kastrullen från värmen och vispa i chokladen. Vispa kraftigt tills chokladen separerar och blir smulig. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Maränger: Sätt ugnen på 150°. Blanda äggvitor, socker och ättika i en rostfri skål. Sätt skålen i ett varmt vattenbad och värm till 55°. Ta skålen från vattenbadet och fortsätt vispa med en elvisp tills marängsmeten är kall. Bred ut marängen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över puffad quinoa. Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 100°.

  4. Grädda mitt i ugnen 20–25 min, tills marängen börjar släppa från bakplåtspappret. Låt marängen kallna innan den bryts i bitar.

  5. Strö den rostade chokladen på tallrikar. Lägg på sorbeten och toppa med bitar av marängen. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!