Havskräftrisotto med tomat och krondill

Ljuvligt len och god risotto med havskräftor, tomat och krondill.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 20 små havskräftor
  • 4 tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 2 schalottenlökar
  • 0,25 fänkål
  • 2 dl arborioris
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk hummerfond
  • 7 dl vatten - kokande
  • salt
  • svartpeppar

Till garnering

  • krondill
  • gräslöksstrån

Gör så här

  1. Skala alla kräftor utom fyra, som sparas till garnering. Skiva kräftstjärtarna.

  2. Skålla tomaterna genom att skära ett kryss i skalet på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem sedan i kokande vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp tomaterna med hålslev och kyl dem i iskallt vatten. Ta upp och dra av skalet. Kärna ur och skär tomaterna i små tärningar. Strö över sockret.

  3. Skala och hacka lök och fänkål. Fräs i en kastrull med olja tills det blir mjukt. Tillsätt riset och låt det fräsa 1 minut. Tillsätt vitt vin och låt det koka in. Blanda hummerfond med kokande vatten och späd risotton efter hand det kokar in. Låt sjuda under omrörning i cirka 20 minuter.

  4. Rör ner tomaterna och de skivade kräftstjärtarna försiktigt. Smaka av med salt och peppar.

  5. Servera i skålar och garnera med hel kräfta, krondill och gräslöksstrån.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök