Havs-wallenbergare med ärter och potatismos

Recept på frasig wallenbergare gjord på torsk och lax serverad med ärter och potatismos, en rätt som passar både till vardag och fest. Njut av havs–wallenenbergarna direkt från stekpannan, de ska vara härligt frasiga när de serveras.
Tom Sjöstedt
Havs-wallenbergare med ärter och potatismos
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g torsk - (halvfryst)
  • 200 g lax - (halvfryst)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 salladslökar
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 2 tsk épice riche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 - 3 dl panko
  • 2 msk smör

Garnering

  • 4 citronklyftor
  • 12 dillvippor

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom potatispress. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.

  2. Mixa fisken med salt i en matberedare. Häll i ägg och grädde. Mixa snabbt ihop färsen. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda färsen med lök och citronskal och krydda med épice riche och cayennepeppar.

  3. Forma färsen till 4 biffar. Vänd dem försiktigt i panko och stek på medelvärme i smör ca 5 min på varje sida.

  4. Ärter: Värm ärterna i smöret. Ansa och skiva salladslöken tunt. Hacka dillen. Blanda ner lök och dill i ärterna precis före servering. Krydda med salt.

  5. Servera havs-wallenbergarna med potatismos och ärter. Garnera med citronklyftor och dill.

Vad tyckte du om receptet?

*Épice riche är en kryddblandning som bland annat innehåller kryddpeppar, nejlikor, muskotnöt och vitpeppar. Kryddblandningen skapades av mästerkocken Tore Wretman.