Havs-wallenbergare med ärter och potatismos

Recept på wallenbergare gjord på torsk och lax serverad med ärter och potatismos, en rätt som passar både till vardag och fest. Njut av havs–wallenenbergarna direkt från stekpannan, de ska vara härligt frasiga när de serveras.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g torsk - (halvfryst)
  • 200 g lax - (halvfryst)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 salladslökar
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 2 tsk èpice riche
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 - 3 dl panko
  • 2 msk smör

Garnering

  • 4 citronklyftor
  • 12 dillvippor

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom potatispress. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt.

  2. Mixa fisken med salt i en matberedare. Häll i ägg och grädde. Mixa snabbt ihop färsen. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda färsen med lök och citronskal och krydda med èpiche riche och cayennepeppar.

  3. Forma färsen till 4 biffar. Vänd dem försiktigt i panko och stek på medelvärme i smör ca 5 min på varje sida.

  4. Ärter: Värm ärterna i smöret. Ansa och skiva salladslöken tunt. Hacka dillen. Blanda ner lök och dill i ärterna precis före servering. Krydda med salt.

  5. Servera havs-wallenbergarna med potatismos och ärter. Garnera med citronklyftor och dill.

*Epiche riche är en kryddblandning som innehåller kryddpeppar, nejlikor, muskotnöt och vitpeppar.

Recept av Tom Sjöstedt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!