Havreform med kolagrädde och röda vinbär

Söt kola och rostad havre passar perfekt till syrliga röda vinbär.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Havreform med kolagrädde och röda vinbär

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 3 dl röda vinbär

Gör så här

  1. Rosta havregrynen i torr, het stekpanna till fin färg. Låt kallna. Hacka ihop havregryn, mjöl, smör och socker i en matberedare. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kyl ca 15 min.

  2. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda havrebottnen mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnen kallna i formen.

  3. Fyllning: Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på mjölken. Låt koka tills sockret smält igen. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i mjölken. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt krämen kallna.

  4. Vispa grädden fast. Vänd ner i krämen. Tillsätt vaniljsocker.

  5. Lossa bottnen från formen och lägg den på ett fat. Häll i kolakräm och strö över vinbär

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!