Havreflarn med mandel och citron, grädde och jordgubbar

Havreflarn med mandel och citron, grädde och jordgubbar är en härlig sommardessert. Kakorna håller länge om de förvaras i burk med lock. De går också bra att frysa.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 l jordgubbar
  • 5 dl vispgrädde

Havreflarn, ca 60 st

  • 1 citron
  • 200 g smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl sirap - ljus
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 dl mandel - flagad
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Havreflarn: Sätt ugnen på 200°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Smält smöret i en panna och häll i mjölk och sirap. Tillsätt sockret och rör tills allt smält ihop. Ta pannan åt sidan och tillsätt de torra ingredienserna samt citronskal.

  3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper med en tesked, ca 8 flarn per plåt.

    Flarnen flyter ut när de gräddas och blir tre gånger större.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt flarnen svalna innan de lossas och får kallna plant.

  5. Snoppa jordgubbarna. Vispa grädden. Servera jordgubbarna med grädde och flarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!