Havrerutor – recept

Njut av hembakt bröd som räcker till många och dessutom ser lite extra inbjudande ut! En långpanna funkar perfekt när du vill vara effektiv och göra det lite enkelt för dig.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 dl röd quinoa
  • 3 dl vatten
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smör - mjukt
  • 2 msk sirap - ekologisk
  • 1 ägg
  • 0,5 msk havssalt
  • 1 l vetemjöl - cirka

Till garnering

  • vatten
  • fiberhavregryn

Gör så här

  1. Koka quinoan i vattnet 10 minuter. Ta kastrullen rån värmen och tillsätt fiberhavregryn, rör om och låt svälla 5 minuter och svalna.

  2. Smula jästen i en degbunke till köksmaskinen och tillsätt mjölken och grynblandningen, mjukt smör, sirap, ägg, salt och vetemjölet. Arbeta ihop cirka 10 minuter.

  3. Ta upp degen och platta ut den i långpanna med bakplåtspapper. Skär sneda rutor i degen och låt den jäsa under plastfilm, cirka 40 minuter.

  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med vatten och strö över lite havregryn.

  5. Sänk värmen i ugnen till 200 grader och grädda brödet, cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler och bryt i bitar.

Vad tyckte du om receptet?

Tidsåtgång: cirka 1 timme 40 minuter

Recept: Christina Asplund

Läs också: 5 tips på köksprodukter du behöver för att lyckas med ditt brödbak

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!