Hasselnötsmousse med kanderade nötter och chokladfudgesås

Recept på hasselnötsmousse med kanderade nötter och chokladfudgesås. De kanderade nötterna kan även användas till glass. De som blir över håller flera veckor .
Sophie Berlin
Foto: Ulrika Pousette

Chokladfudgesås

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl sirap - ljus
  • 0,5 dl kakao
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm salt

Kanderade nötter

  • 75 g sötmandel
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 75 g pekannötter
  • 1 tsk smör

Mousse

  • 25 g hasselnötter
  • 1 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 stor äggula
  • 1 msk strösocker
  • 75 g hasselnötsmassa - eller nötkräm
  • 1,5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Blanda grädde, sirap, kakao, smör och salt i en kastrull. Låt småkoka ca 5 min. Låt såsen kallna.

  2. Nötter: Skålla och skala mandeln. Rosta i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Ta upp mandeln på ett fat. Smält socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i mandel och pekannötter när sockret är gyllenbrunt. Vänd runt tills de är täckta med karamelliserat socker och det börjar knäppa lite i nötterna. Rör i smöret och vänd runt. Häll upp på bakplåtspapper och låt kallna.

  3. Mousse: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet i en ren kökshandduk och finhacka nötterna.

  4. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp vaniljstång och frön med mjölk. Vispa ihop äggula och socker och vispa ner i mjölken. Hetta upp under kraftig omrörning tills det tjocknar till en kräm.

  5. Ta kastrullen med kräm åt sidan och ta bort vaniljstången. Rör ner nötkräm och hackade nötter i den heta krämen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i krämen. Låt svalna till rumstemperatur.

  6. Vispa grädden lätt. Vänd ner den i moussen. Häll upp i glas. Ställ i kylen att stelna, ca 2 timmar.

  7. Garnera moussen med kanderade nötter. Servera med chokladfudgesåsen. Nötter och sås som blir över kan sparas flera veckor. Förvara såsen i kylen och mumsa till glass.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!