Hasselnötskaka - recept

Baka en riktigt god nötkaka med chokladglasyr gjord på sockerfri choklad och vispgrädde. Garnera med hasselnötter.
Elisabeth Johansson
Hasselnötskaka - recept
Foto: Joel Wåreus

Hasselnötskaka

  • 2 dl sötströ
  • 3 ägg
  • 5 dl hasselnötsmjöl
  • 75 g smör
  • smör - och hasselnötsmjöl till formen

Glasyr

  • 100 g mörk choklad - (sockerfri)
  • 1 dl vispgrädde

Till garnering

  • 0,5 dl hasselnötter - rostade, skalade

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde - lätt vispad

Gör så här

  1. Hasselnötskaka: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en sockerkaksform, cirka 22 centimeter i diameter. Bröa med hasselnötsmjöl.

  3. Vispa ihop sötströ och ägg. Vispa i hasselnötsmjölet.

  4. Smält smöret och vispa ner det.

  5. Häll upp smeten i formen och grädda i cirka 25 minuter mitt i ugnen.

  6. Glasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål.

  7. Koka upp grädden, häll den heta grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna och glasera tårtan med chokladglasyren.

  8. Garnering: Strö över hasselnötterna.

  9. Servering: Servera kakan med lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök