Hasselbackspotatis och morötter med vitlökssmör och parmesanost

Recept på hasselbackspotatis och morötter med vitlökssmör och parmesanost. Läckert med hela morötter i olika färger. Finns inte det går det självklart lika bra med vanliga morötter. Parmesanost ger extra smak till både potatis och morötter.
Hasselbackspotatis och morötter med vitlökssmör och parmesanost
Foto: Lina Eriksson/ BMB

Ingredienser

  • 1,5 kg potatis - jämnstora
  • 1 kg morötter - gärna i olika färger
  • 1 tsk salt
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 50 g parmesanost - riven
  • 2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°, gärna varmluft. Skrubba potatisen. Skala morötterna. Lägg potatisarna en och en i en träslev och skär ner mot sleven så att potatisen får tunna snitt. Skär inte igenom potatisen, den ska fortfarande hålla ihop. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord ugnssäker form. Lägg morötterna vid sidan om. Krydda med salt.

  2. Smält smöret i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Pensla potatis och morötter med vitlökssmör. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min. Pensla då och då med vitlökssmör.

  3. Strö parmesanost och peppar över potatis och morötter när ca 10 min återstår av tillagningstiden.

Vad tyckte du om receptet?