Hasselbackskaka med äpplen

Den här kakan bakas utan bakpulver i smeten och får en mazarinliknande konsistens. En stilig och supergod äppelkaka, kanske med lättvispad konjaksgrädde till.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 150 g smör - kylskåpskallt
  • 2 dl socker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 2 msk smör - smält
  • 2 - 3 msk strösocker

Till servering

  • 2 dl crème fraiche - vispad grädde eller 1/2 liter vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna smöret och lägg det i matberedare monterad med kniv.

  2. Tillsätt socker och mixa. Tillsätt ägget och kör tills allt blandas. Tillsätt mjölet och kör till en jämn smet.

  3. Lägg smeten i en kakform klädd med bakplåtspapper och jämna ut den med mjölade händer eller med baksidan av en matsked.

  4. Dela och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna skivor men inte rakt igenom (på samma sätt som hasselbackspotatis).

  5. Tryck ner äppelhalvorna i smeten och pensla dem med smöret. Strö över sockret.

  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills den är klar, känn med provsticka. Låt svalna.

  7. Servera med crème fraiche, vispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök