Harissakyckling med karamelliserade morötter och fetaost

Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bland annat paprika, som passar utmärkt till kyckling. Här i ett recept med karamelliserade morötter och fetaost.

Ingredienser

  • 1 kyckling - hel, (1,7 kilo)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime
  • 0,5 dl harissa
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g smör

Morötter

  • 12 knippmorötter - små, gärna i olika färger
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Sås

  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 1 dl vatten

Garnering

  • 0,5 granatäpple
  • 0,5 dl pistaschnötter - skalade
  • 75 g fetaost
  • 1 kruka persilja

Gör så här

  1. Skölj kycklingen i kallt vatten. Skär upp den vid sidan av ryggbenet och platta ut kycklingen.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda vitlök, limeskal och limesaft, harissa, olja, paprikapulver, honung, salt och peppar.

  3. Gnugga in marinaden i kycklingen. Låt marinera i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.

  4. Häll av marinaden i en kastrull och tillsätt smöret. Låt koka upp.

  5. Lägg kycklingen på en plåt med skinnsidan uppåt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Pensla kycklingen med marinaden var 10:e minut. Tillaga tills kycklingens innertemperatur är 75°, beräkna ca 40 min.

  6. Morötter: Skär av blasten på morötterna, spara gärna lite av det gröna. Skrubba morötterna i kallt vatten. Värm vatten och smör i en panna med höga kanter. Lägg i morötterna och krydda med salt. Låt sjuda under lock ca 5 min. Fortsätt sjuda utan lock tills vätskan kokat in. Ringla över lönnsirap och krydda med peppar.

  7. Sås: Blanda yoghurt och vatten.

  8. Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna. Rosta nötterna i torr och het panna ca 1 minut. Smula fetaosten. Hacka persiljan.

  9. Toppa morötterna med yoghurtsåsen, granatäpple, pistaschnötter, fetaost och persilja.

Recept: Klara Lind

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!