Kryddigt lammrack med getostgratinerad portobello

Harissakryddigt lammrack med getostgratinerad portobello är festlig fredagsmat. Grillade vindruvor blir ett härligt komplement till det harissaheta köttet.

Petra Lindstrand
Kryddigt lammrack med getostgratinerad portobello
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g lammracks - utan fettkappa
  • 4 vitlöksklyftor

Marinad

  • 3 msk honung - flytande
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 1 msk harrissapasta
  • 1 msk olivolja - + 2 msk
  • 1 tsk salt - + 2 krm
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g vindruvor - röda, kärnfria

Couscous

  • 2 dl couscous
  • 2 avokador
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 gurka
  • 1 knippa bladpersilja - stor
  • 0,5 dl pistaschnötter - skalade
  • 2 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gratinerad svamp

  • 4 portabellosvampar - små (ca 150 g)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 getost - minirulle i skivor (200 g)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skala och finhacka vitlöksklyftorna, gnid in i köttet. Rör ihop honung, vinäger, paprikapulver, harissa och 1 msk olja. Lägg kött och marinad i en plastpåse. Låt stå ca 15 min.

  2. Bryn köttet ca 2 min på varje sida. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, ca 20 min. Låt vila ca 10 min. Klipp druvorna i klasar, ringla över 2 msk olja. Stek dem i en het grillpanna ca 3 min.

  3. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Tärna avokadorna. Blanda med citronsaften. Fintärna gurkan. Finhacka persiljan. Grovhacka nötterna. Blanda alla ingredienser med olja, salt och peppar.

  4. Svamp: Öka ugnsvärmen till 225°. Skär bort foten på svamparna. Pensla med olja och lägg svampen i en smord ugnssäker form. Krydda med flingsalt och peppar. Lägg en ostskiva i varje svamp. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Skiva köttet, servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?