Harissa

Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras till kött eller fisk separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 75 g chili - torkad, hel och röd
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk spiskumminfrön
  • 3 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar - grovmald
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar.

  2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel.

  3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn.

  4. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket.

  5. Harissa blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!