Harira

Harira är en nyttig och mättande nordafrikansk soppa, som även kan tillagas med kött. Linserna och kikärterna fyller ut soppan, och alla kryddor och grönsaker ger den fyllig och mustig smak.
Zeina Mourtada
Foto: Zeina Mourtada

Ingredienser

  • 2 l vatten
  • 1 gul lök - eller rödlök
  • 2 stjälkar selleri
  • 4 tomater - eller 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl gröna linser
  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl risoni (barilla) - eller vermicelli
  • 2 dl persilja - hackad
  • 1 dl koriander - hackad

Kryddor

  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk chilipulver - eller paprikapulver
  • 0,5 tsk koriander - mald
  • 0,5 tsk gurkmeja - mald
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • barbaribröd
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Skala och hacka löken. Ansa och hacka sellerin. Tärna tomaterna.

  2. Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt sellerin och låt den fräsa med ca 2 min. Tillsätt tomaterna och skala och pressa i vitlöken. Tillsätt tomatpuré och alla kryddor och fräs ca 2 min.  Blanda i linserna och rör om.

  3. Häll över det kokande vattnet och tillsätt avrunna kikärter och buljongtärningar. Koka upp grytan och rör om så att inte linserna lägger sig i botten av grytan och bränns fast. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock tills linserna mjuknar, ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum.

  4. Rör ner risoni och persilja i soppan och låt koka ca 15 min. Rör i koriandern och servera soppan med barbaribröd och citronklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!