Hamburgare

Hamburgare är saftigt och gott. Har man inte tid att mala själv, köp samma mängd högrevsfärs (ca 25 % fet) och rulla in den i plastfolie enligt nedan.

Johan Jureskog
Hamburgare
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 200 g bringa
  • 200 g högrev
  • 200 g rostlock
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 skivor ost - t ex Svarta Sara

Till stekning

  • 50 g talg

Bloody Marydressing

  • 1 dl tomatpuré
  • 1 msk tomatjuice
  • 1 tsk pepparrot - riven
  • 1 tsk citron - pressad
  • 0,5 tsk sellerisalt
  • 10 stänk tabasco - original
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Dijonmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk dijonsenap

Tillbehör

  • 4 hamburgerbröd
  • 4 skivor bifftomat - (à 5 mm)
  • 12 skivor silverlök - supertunna
  • pommes frites

Gör så här

  1. Skär köttet i 5 cm stora kuber. Blanda väl och sprid ut på en långpanna. Ställ i frysen ca 2 timmar.

  2. Grovmal köttet 1 gång på tjocka skivan. Rulla in färsen i dubbel plastfolie till i en 12 cm lång korv. Förvara i kyl ca 1 timme.

  3. Bloody Marydressing: Rör ihop alla ingredienser.

  4. Dijonmajonnäs: Blanda majonnäsen med senap.

  5. Sätt ugnen på 275° grill. Skär köttrullen i 3 cm tjocka skivor. Krydda med salt och peppar och stek dem krispiga i talg i stekpannan till 70° innertemperatur. Låt vila ca 5 min.

  6. Lägg burgarna på ett ugnssäkert fat och lägg på ostskivorna. Ställ faten högt upp i ugnen, tillaga ca 2 min tills osten smält. Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?