Halstrad tonfisk med cajunglaze och spenat- och tomatrisotto

Färsk tonfisk med en smakstark cajunglaze gör fredagsmiddagen till en riktig fest. Servera den med en fräsch tomatrisotto.
Allt om Mat
Halstrad tonfisk med cajunglaze och spenat- och tomatrisotto

Ingredienser

  • 500 g tonfisk - msc-märkt
  • 1 tsk salt

Cajunglaze

  • 2 msk timjan - hackad, färsk
  • 2 tsk oregano - torkad
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 1 krm salt
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk crema di balsamico limon eller annan vit bal - (Zeta) eller annan vit balsmavinäger

Risotto

  • 50 g pinjenötter
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör - + 1 msk smör
  • 1,5 dl arborioris
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl vin - torrt, vitt
  • 7 - 8 dl hönsbuljong - från tärning, varm
  • 10 körsbärstomater
  • 80 g babyspenat
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Cajunglaze: Blanda alla ingredienser till glazen i en skål.

  2. Risotto: Rosta pinjenötterna i torr stekpanna och lägg åt sidan. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör i en stekpanna.

  3. Tillsätt ris och fräs ytterligare en stund. Blanda ner paprikapulver, häll på vin. Rör om så vinet kokar in. Fortsätt att späda, lite i taget, med varm hönsbuljong. Rör om då och då, ca 20 min. Fortsätt tills all buljong är slut.

  4. Halvera och fräs körsbärstomaterna i smör. Körsbärstomater, pinjenötter och spenat vänds ner i risotton strax före servering.

  5. Dela tonfisken i fyra bitar, salta. Pensla dem med glaze. Hetta upp en grillpanna och halstra dem ca 1 minut per sida. Pensla på mer glaze strax före servering.

  6. Tips! Tonfisken får inte bli genomstekt.

     

    Det bästa är att grilla den snabbt så att den behåller en rå kärna och samtidigt får en aning röksmak från grillpannan.

Vad tyckte du om receptet?