Halstrad röding med svamp- och sparrisfräs och vitvinssås

Ser imponerande ut men är faktiskt inte särskilt svårt att laga. Den hals- trade rödingen har så god smak i sig, och med fräst svamp och skummig vitvinssås blir det fulländat.
Allt om Mat
Sparris och svamp tillsammans med en vitvinsås gör din röding extra god
Sparris och svamp tillsammans med en vitvinsås gör din röding extra god Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 8 rödingfiléer - med skinn, benfri (á ca 150 g)
  • 2 tsk salt - + 1,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g grön minisparris
  • 2 schalottenlökar
  • 300 g skogschampinjoner
  • 300 g ostronskivling
  • 200 g shiitakesvamp
  • 2 msk smör - + 2 msk

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dillfrön
  • dillstjälkar
  • 50 g smör
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vatten
  • 3 msk konc fiskfond
  • 2 msk citron - pressad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • bladpersilja
  • dill

Tillbehör

  • färskpotatis - kokt

Gör så här

  1. Putsa rödingfiléerna och skär dem på snedden i två bitar vardera. Lägg fisken på ett fat och ställ i kylen.

  2. Ansa sparrisen. Förväll 8 sparrisar i lättsaltat vatten ca 2 min. Kyl dem i kallt vatten. Skär resten av sparrisen i ca 4 cm långa bitar. Skala och finhacka löken.  Ansa och skär svampen i mindre bitar. Blanda svamp och lök.

  3. Vitvinssås: Skala och finhacka lök och vitlök.  Fräs lök, vitlök, dillfrön och dillstjälkar i smör i en kastrull 3–4 min. Tillsätt vin, vatten, fiskfond och citronsaft. Låt sjuda ca 15 min. Häll i grädde och mjölk och låt koka upp. Red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.

  4. Sätt ugnen på 125°. Krydda fisken på köttsidan med 2 tsk salt och peppar. Stek fisken med skinnsidan ner i 2 msk smör i en stekpanna 2–3 min. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat. Tillaga mitt i ugnen till 52° innertemperatur, beräkna ca 15 min.

  5. Fräs svampen i 2 msk smör i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt sparrisbitarna, stek ca 1 minut. Krydda med 1 1/2 tsk salt. Värm såsen, skumma den ev med mixerstav.

  6. Lägg upp fisken på tallrikar och fördela sparrisfräs vid sidan om. Garnera med persilja, dill och hel sparris. Servera med såsen och kokt färskpotatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!