Halstrad lax med brynt pepparrotsmör

Snabbgravad, halstrad lax med brynt pepparrots- och citronsmör är härlig sommarmat. Laxen får en lätt gravad smak när den snabbmarineras i socker och salt. Sockret gör att laxen lätt får färg så se upp så att den inte bränns. Laxen får gärna ha kvar en lätt rå kärna.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 2 gurkor
  • 1 kruka dill
  • 1 citron
  • 2 msk pepparrot - riven, på tub
  • 50 g smör
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 0,75 msk strösocker
  • salt
  • svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 800 g potatis - gärna färsk
  • 100 g salladsmix

Gör så här

  1. Skär laxen i stora bitar och krydda runtom med 3/4 msk socker, 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Låt stå ca 5 min.

  2. Hyvla gurkan på längden med en osthyvel. Kasta bort det inre kärnhuset. Repa och grovhacka dillen. Vänd ihop gurkan med dill, 2 msk vinäger, 1 msk olja och 1 krm salt.

  3. Stek laxen på båda sidor i en torr, medelvarm panna, ca 4 min. Ta upp på ett fat.

  4. Halvera citronen och pressa ut 3 msk saft. Smält smöret i en kastrull och låt det bli nötbrunt. Ta kastrullen från plattan och vispa i pepparrot och citronsaft. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Häll smörskyn direkt över laxen.

  5. Servera laxen med sky, kokt potatis, gurksallad och sallad. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!