Halloumigratinerad lax med citronyoghurt

Halloumigratinerad lax med citronyoghurt där halloumiosten ger god sälta åt laxen, och den blir härligt krispig i konsistensen.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 200 g halloumiost
  • 2 zucchini - gärna en gul och en grön
  • 2 rödlökar
  • 1 röd paprika - stor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 msk oregano
  • 1 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl svarta oliver

Citronyoghurt

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 0,5 tsk honung - flytande
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 kruka oregano

Tillbehör

  • bröd

Garnering

  • oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär zucchinin i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olja och citronsaft. Krydda med oregano och 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.

  2. Skär laxen i fyra bitar. Grovriv osten. Krydda laxen med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg laxen på grönsakerna och strö över osten. Tillaga ytterligare ca 10 min.

  3. Yoghurt: Skala och pressa ner vitlöken i yoghurten. Tillsätt olja, citronskal och honung. Krydda med salt och peppar. Hacka oreganon och blanda ner i yoghurten.

  4. Servera lax och grönsaker med citronyoghurt och bröd. Garnera med oregano.

Att dricka till

Ecologica La Pluma Rosé 2017 (2197) Spanien, 89 kr

Rosévin i rättfram stil med markerad friskhet. Toner av röda frukter, melon och citrus.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!