Hallonsorbet med mousserande vin och pistaschflarn

Hallonsorbet med bubbel och pistaschflarn passar vuxna gäster. Vill du göra desserten alkoholfri byter du ut mousserande vin mot Pommac.
Allt om Mat
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 350 g hallon - frysta
  • 1 dl vatten
  • 1,25 dl strösocker
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 1 äggvita

Pistaschflarn, ca 18 kakor

  • 25 g pistaschnötter - skalade
  • 25 g sötmandel
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g smör
  • 50 g glykos - (3 msk)
  • 0,5 dl strösocker

Tillbehör

  • Asti Cinzano

Gör så här

  1. Pistaschflarn: Sätt ugnen på 175° varmluft. Finhacka nötter och mandel. Knåda ihop alla ingredienser.

  2. Rulla kulor av degen. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper, de flyter ut mycket.

  3. Grädda flarnen mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Stansa eventuellt ut fina rundlar precis när de tagits ut ur ugnen om du vill ha runda jämna kanter. Låt flarnen kallna.

  4. Koka upp hallon, vatten och socker. Låt kallna och mixa med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!). Blanda i citronsaften.

  5. Vispa äggvitan vit och skummig. Häll i hallonblandningen och rör om tills allt är blandat.

  6. Frys hallonsmeten i glassmaskin. Den kan även frysas i en bunke i frysen, rör då med jämna mellanrum tills sorbeten frusit.

  7. Forma kulor av sorbeten och lägg i glas. Häll över Asti Cinzano och servera genast med pistaschflarn.

Recept av Cecilia Hansson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!