Hallongrottor med saffran och vit choklad

Hallongrottor med saffran och vit choklad passar fint som julkaka. Använd gärna toppen av en enkel citruspress för att göra ett stjärnmönster som fördjupning. För att få ut smak och färg från saffranet måste man blanda ett extrakt av saffran och en liten mängd alkohol. Kakorna kan frysas.

Hallongrottor med saffran och vit choklad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 påse saffran - (1/2 g)
  • 0,5 msk rom - eller bourbon
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker - äkta
  • 4,5 dl vetemjöl - (270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl hallonsylt

Garnering

  • 25 g choklad - vit

Gör så här

  1. Blanda saffran och rom eller bourbon i en liten burk eller skål och täck med lock. Låt stå till nästa dag.

  2. Sätt ugnen på 200°. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och saffrans-sprit med elvisp tills det blir luftigt.

  3. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i smörblandningen och fortsätt vispa till en smulig deg. Ta upp degen på arbetsbordet och knåda samman till en mjuk, smidig deg. Dela degen i två delar och forma varje del till en rulle. Skär varje rulle i 14 bitar à 20 g.

  4. Rulla degbitarna till kulor och gör en fördjupning med tummen eller med en citruspress för ett stjärnmönster. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fyll varje fördjupning med knappt 1 tsk hallonsylt.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen 10–12 min. Riv över vit choklad när kakorna precis tagits ur ugnen. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Vad tyckte du om receptet?