Halloncheesecake med lime

Vem kan motstå kombinationen hallon, lime, färskost och kondenserad mjölk i en underbar cheesecake. 

Anna Wendt
Halloncheesecake med lime
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 75 g smör - smält
  • 1 förp chokladkakor - t ex Maryland cookies (145 g)
  • 5 digestivekex

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 2 lime
  • 250 g hallon - färska
  • 1,75 dl florsocker
  • 400 g färskost - naturell
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk - sötad (397 g)

Garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 125 g hallon - färska
  • florsocker - eller bärpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Krossa kakor och kex fint i matberedare. Häll över det smälta smöret. Blanda till ett smul. Häll smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt kallna.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skölj limen. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.

  3. Mixa hallon, socker, limesaft och limeskal i en matberedare. Vispa färskosten med grädden tills det blir krämigt. Tillsätt hallonpuré och kondenserad mjölk. Vispa slätt.

  4. Värm 2 dl av smeten. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i smeten. Blanda med den större mängden smet. Häll i formen. Ställ i kylen ca 4 timmar. Garnera med vispad grädde, hallon och florsocker.

Vad tyckte du om receptet?