Hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök

Recept av Frida Ronge på hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök. Citrusfrukten yuzu är populär i japansk matlagning. Juicen kan köpas i välsorterade matbutiker.

Hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök
Recept av Frida Ronge på hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 g hälleflundra - av finaste kvalitet (som varit fryst 2 dygn)
  • 1 bit rättika - (ca 10 cm)
  • 1 tsk flingsalt
  • 100 g löjrom
  • 150 g smör
  • 3 msk yuzujuice

Picklad lök

  • 2 bananschalottenlökar
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala och finhacka löken. Värm vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Låt svalna. Häll lagen över löken och låt stå i kylen ca 30 min.

  2. Skär fisken i fyra bitar. Skär dem i tunna skivor, ca 2 mm, mot fiskens lameller.

  3. Skala och finstrimla rättikan. Lägg dem i iskallt vatten.

  4. Fördela fisken på tallrikar. Strö över flingsalt. Lägg löjrommen vid sidan om. Fördela rättika och picklad lök i högar runt om.

  5. Bryn smöret. Tillsätt yuzujuicen och rör om med en sked ordentligt i botten på kastrullen. Häll smöret över fisken. Garnera med vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept av Frida Ronge: