Hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök
Recept av Frida Ronge på hälleflundra med brynt yuzusmör och picklad schalottenlök. Citrusfrukten yuzu är populär i japansk matlagning. Juicen kan köpas i välsorterade matbutiker.
Ingredienser
-
400 g
hälleflundra
- av finaste kvalitet (som varit fryst 2 dygn)
-
1 bit
rättika
- (ca 10 cm)
-
1 tsk
flingsalt
-
100 g
löjrom
-
150 g
smör
-
3 msk
yuzujuice
Picklad lök
-
2
bananschalottenlökar
-
0,5 dl
risvinäger
-
2 msk
strösocker
-
1 tsk
salt
Garnering
-
vattenkrasse
Gör så här
-
Picklad lök: Skala och finhacka löken. Värm vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Låt svalna. Häll lagen över löken och låt stå i kylen ca 30 min.
-
Skär fisken i fyra bitar. Skär dem i tunna skivor, ca 2 mm, mot fiskens lameller.
-
Skala och finstrimla rättikan. Lägg dem i iskallt vatten.
-
Fördela fisken på tallrikar. Strö över flingsalt. Lägg löjrommen vid sidan om. Fördela rättika och picklad lök i högar runt om.
-
Bryn smöret. Tillsätt yuzujuicen och rör om med en sked ordentligt i botten på kastrullen. Häll smöret över fisken. Garnera med vattenkrasse.