Gyros med tzatziki

Gyros är populär snabbmat i Grekland. Den innehåller bland annat kryddat, tunt skivat kött som rullas in i pitabröd. I Turkiet heter motsvarigheten kebab.
Allt om Mat
Gyros är populär snabbmat i Grekland. Den innehåller bland annat kryddat, tunt skivat kött som rullas in i pitabröd. I Turkiet heter motsvarigheten kebab.
Gyros är populär snabbmat i Grekland. Den innehåller bland annat kryddat, tunt skivat kött som rullas in i pitabröd. I Turkiet heter motsvarigheten kebab. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g kotlettrad - benfri

Marinad

  • 2 msk olivolja
  • 2 krm kummin - mald
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 2 msk svensk senap
  • 1 tsk salt

Tzatziki

  • 2 dl yoghurt (10%)
  • 1 dl persilja - hackad
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - pressade
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 1 rödlök
  • 1 dl persilja - hackad
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 krm salt
  • 2 tomater
  • 8 pitabröd

Gör så här

  1. Strimla köttet. Blanda olja, kummin, vitlök, senap och salt till marinaden. Blanda i köttet.

  2. Tzatziki:  Blanda yoghurt, persilja, vitlök, olja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

  3. Tillbehör:  Skala och klyfta löken tunt och blanda med persilja, salt och 1 msk olja. Klyfta tomaterna.

  4. Stek köttet hastigt med marinaden i en het stekpanna, stek 2-3 min i omgångar.

  5. Pensla pitabröden med 1 msk olja och stek dem i het torr panna, 1 minut på var sida. Eller värm bröden i ugnen, 200° i 3-4 min.

  6. Servera i små skålar och låt var och en fylla sina egna gyros.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!