Gurkkimchi

Gurkkimchi är en enkel kimchivariant som går att börja äta redan efter ett par timmar. Godast blir den om den får stå någon dag.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 gurkor - eller 12 västeråsgurkor, eller ta hälften av varje
  • 2 msk salt
  • 2 morötter
  • 6 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl gochoo garu - koreanska chiliflingor
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk misopasta - ljus
  • 1 msk fisksås - asiatisk
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

  1. Skölj gurkorna. Skär dem i 10 cm långa bitar, västeråsgurkorna används hela. Skär djupa kryss i varje gurkbit, men lämna 2 cm i botten så att gurkan ändå håller ihop.

  2. Lägg gurkorna i en stor bunke och strö över salt. Se till att saltet även hamnar inuti kryssen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, vänd efter halva tiden.

  3. Lägg gurkorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Klappa gurkorna torra med hushållspapper.

  4. Skala morötterna och skär dem i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär salladslöken. Lägg morötter och salladslök i en skål. Skala och riv i vitlöken och tillsätt gochugaru, sesamfrön, miso, fisksås och socker. Blanda ordentligt.

  5. Öppna försiktigt upp gurkbitarna och fyll dem med kryddblandningen. Lägg de fyllda gurkbitarna tätt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.

  6. Kimchin går att börja äta efter 2 timmar men blir ännu godare om den får stå 2–3 dagar.

  7. Bryt upp gurkan och servera den i stavar med fyllningen. Den håller ca 1 månad i kylen.

  8. Recept Ylva Porsklev Tips! Servera gärna gurkkimchi som tillbehör till Stir fry med kyckling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!