Gurkkimchi

Gurkkimchi är en enkel kimchivariant som går att börja äta redan efter ett par timmar. Godast blir den om den får stå någon dag.

Gurkkimchi
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 gurkor - eller 12 västeråsgurkor, eller ta hälften av varje
  • 2 msk salt
  • 2 morötter
  • 6 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl gochoo garu - koreanska chiliflingor
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk misopasta - ljus
  • 1 msk fisksås - asiatisk
  • 2 tsk strösocker

Gör så här

  1. Skölj gurkorna. Skär dem i 10 cm långa bitar, västeråsgurkorna används hela. Skär djupa kryss i varje gurkbit, men lämna 2 cm i botten så att gurkan ändå håller ihop.

  2. Lägg gurkorna i en stor bunke och strö över salt. Se till att saltet även hamnar inuti kryssen. Låt stå ca 30 min i rumstemperatur, vänd efter halva tiden.

  3. Lägg gurkorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Klappa gurkorna torra med hushållspapper.

  4. Skala morötterna och skär dem i riktigt tunna strimlor. Ansa och skär salladslöken. Lägg morötter och salladslök i en skål. Skala och riv i vitlöken och tillsätt gochugaru, sesamfrön, miso, fisksås och socker. Blanda ordentligt.

  5. Öppna försiktigt upp gurkbitarna och fyll dem med kryddblandningen. Lägg de fyllda gurkbitarna tätt i en väl rengjord burk. Sätt på lock och ställ i kylen.

  6. Kimchin går att börja äta efter 2 timmar men blir ännu godare om den får stå 2–3 dagar.

  7. Bryt upp gurkan och servera den i stavar med fyllningen. Den håller ca 1 månad i kylen.

  8. Recept Ylva Porsklev Tips! Servera gärna gurkkimchi som tillbehör till Stir fry med kyckling.

Vad tyckte du om receptet?