Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata

Ett kanonrecept på ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata. Blanda gärna i lite färsk chili i tunna skivor om du vill få den mustiga gulaschsoppan ännu hetare. I detta recept använder vi högrev men den kan även göras på köttfärs.

Johanna Westman
Ungersk gulaschsoppa med högrev och gremolata
Servera gulaschsoppan med gremolata och en klick crème fraiche. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1 kg högrev - benfri
  • 0,5 msk salt - + 1 tsk
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 25 g smör - + 25 g
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 1 tsk kummin - mald
  • 1 tsk chili
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar oxbuljong
  • 5 dl porter
  • 1 burk tomater - krossade (400 g)
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 - 5 potatisar - (350 g)
  • 2 röda paprikor
  • 1 citron - pressad saft

Gremolata

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippa bladpersilja
  • 1 citron - rivet skal

Tillbehör

  • 2,5 dl smetana - eller crème fraîche

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan.

  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig.

  3. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta.

  4. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg.

  5. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före.

  6. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk.

  7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.

  8. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel.

  9. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

Vad tyckte du om receptet?