Gul linssoppa med curry, kokosmjölk och ingefära

Recept på krämig linssoppa med morötter, kokosmjölk och curry. Soppan är mättande och har smak av curry och ingefära. Ingefäran tillsätts först mot slutet för att ­behålla sin friska, fräscha smak.
Gul linssoppa med curry, kokosmjölk och ingefära
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g morötter
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk curry
  • 2 dl linser - gula eller röda
  • 1 burk kokosmjölk - (400 ml)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk ingefära - färskriven
  • smör

Tillbehör

  • 1 broccolistånd - (250 g)
  • 50 g bröd - per person
  • chiliflakes - ev

Gör så här

  1. Skala och skiva morötter och lök. Fräs lök och morötter i 1 msk smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt curry och ­linser. Häll på 1 liter vatten och sjud under lock 15–20 min tills morötterna är mjuka och linserna kokta.

  2. Tillsätt kokosmjölk och buljong­tärningarna. Mixa soppan slät med mixerstav. Rör ner ingefära. Värm ­soppan under omrörning.

  3. Bryt broccolin i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten ca 4 min.

  4. Servera soppan med broccoli, bröd och eventuellt chiliflakes.

Vad tyckte du om receptet?