Gul fiskgryta med apelsin

Recept på fiskgryta med musslor. Sila musselspadet genom en finmaskig sil så att grus och sand som musslorna lämnat ifrån sig försvinner.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g vit fiskfilé - t ex kolja eller torsk, MSC-märkt
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm nymald svartpeppar - + 1 krm
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 apelsin
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 pkt saffran - (0,5 g)
  • 100 g gröna oliver - spanska med kärnor (Manzanillaoliver)

Garnering

  • bladpersilja - strimlad
  • ris

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar, ca 3 x 3 cm. Krydda dem med 1 tsk salt och 1 krm peppar och ställ dem i kylen så länge.

  2. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Säng bort de musslor som är trasiga och de som inte stängs när de knackas i köksbänken. Lägg musslorna i en gryta och häll på vinet. Låt koka under lock ca 5 min, skaka grytan då och då. Sila musslorna men spara spadet. Släng bort de musslor som fortfarande är slutna.

  3. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skiva lök och vitlök.

  4. Fräs paprika, lök och vitlök i oljan i en kastrull ca 3 min. Tillsätt saffranet och låt det fräsa med ca 30 sekunder. Häll över musselspad, apelsinsaft och vatten. Strö över oliverna. Låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Lägg fisken i grytan och sjud utan lock ca 5 min. Ta hälften av musslorna ur sina skal.

  6. Blanda ner musslorna försiktigt i grytan och strö över apelsinskal och persilja. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!