Grytbröd med morötter och rosmarin

Recept på grytbröd med smak av morötter och timjan. Mustigt bröd som jäser i kylen över natten.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 5 dl vatten - kallt
  • 12 g jäst - ¼ paket
  • 1 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar rosmarin - färsk eller timjan
  • 2 små morötter
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - eller vetemjöl special, ca
  • 1 msk havssalt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i kallt vatten i degbunken till köksmaskinen. Dra av barren från rosmarinkvistarna och hacka dem. Skala och riv morötterna.

  2. Tillsätt honung, olivolja, rosmarin, morötter, grovt rågmjöl och vetemjölet, lite i sänder. Arbeta degen 10 minuter på låg hastighet, tills degen släpper bunken.

  3. Arbeta in saltet 3-5 minuter på hög hastighet. Strö över lite vetemjöl på degen, plasta degbunken och ställ in i kylen över natten.

  4. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in grytan i ugnen under tiden ugnen värms upp. Vänd försiktigt upp degen på ett mjölat bakplåtspapper. Forma degen rund och lägg över degen med papperet i den heta grytan. Låt degen jäsa 10 minuter. Sätt på lock och grädda 30 minuter i nedre delen av ugnen.

  5. Ta av locket, sänk värmen till 200 grader och grädda brödet ytterligare, cirka 25 minuter. Kontrollera brödets innertemperatur i slutet av gräddningen med en digital hushållstermometer. Temperaturen bör vara 97-98 grader. Låt brödet svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!