Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré

Recept på en härligt rustik fransk gryta med lammkorv och äpple. Cidern som används i grytan är en traditionell cider från Normandie gjord av jästa äpplen och finns på Systembolaget. Den kan ersättas med annan cider med liten sötma.

Petra Lindstrand
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Gryta med lammkorv, äpple och potatispuré
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g grytbitar - av nöt eller lamm
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - + 0,5 msk
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten - + 3 dl
  • 3 dl torr cider - Cidre Ponpon
  • 3 msk konc kalvfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 lagerblad
  • 200 g schalottenlökar - eller små steklökar, ekologiska
  • 240 g lammkorv - rå, med smak av rosmarin
  • 2 äpple - små
  • 0,25 kruka timjan

Tillbehör

  • potatispuré
  • surdegsbaguette
  • fransk bondost - lagrad

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Torka av köttet och bryn det runt om i omgångar i en het stekpanna med 2 msk olja. Krydda med salt och peppar. Tillsätt lök och vitlök och låt steka med i ca 2 min. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp. Häll över allt i en gryta.

  3. Häll cider och 3 dl vatten i grytan. Tillsätt fond, tomatpuré och lagerblad. Låt koka upp och sjud sedan under lock i ca 1 1/2 timme.

  4. Skala smålökarna. Skär korven i bitar. Bryn lök och korv i en het stekpanna med 1/2 msk olja tills de fått fin färg. Rör ner lök och korv i grytan och koka vidare i 30 min tills köttet är helt mört.

  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Repa och hacka timjanen. Lägg äpple och timjan i grytan och låt koka i 2–3 min.

  6. Servera grytan med potatispuré, baguette och ost.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: