Grundrecept potatischips och tips på smaksättningar!
Grundrecept på potatischips. Man kan välja att göra klassiska potatischips, mandelpotatischips, stora chips av bakpotatis eller en lila variant av Blå Kongo-potatis.
Ingredienser
-
750 g
potatis
-
2 l
frityrolja
-
0,5 tsk
havssalt
- finmalet ca
Gör så här
-
Skölj potatisen och skär den i riktigt tunna skivor, gärna på mandolin. Klappa potatisen med lite hushållspapper, så att fukten försvinner. Hetta upp oljan till 160° i en gryta eller fritös.
-
Lägg några potatisskivor åt gången, en och en, i oljan och fritera 1–2 min, tills de har blivit gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta och smaksätt eventuellt chipsen. • Svartpeppar. Dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen över chipsen. Skaka runt. • Chiliflakes. Smula 2 krm chiliflakes över chipsen. Skaka runt. • Vinäger. Droppa över 1–2 tsk röd- eller vitvinsvinäger när chipsen är nyfriterade. Skaka runt. • Franska örter. Strö över ca 1 tsk kryddblandning. Skaka runt.