Grundrecept på ljust matbröd

Recept på ljust matbröd. Knåda det länge för bästa resultat.
Mitt Kök
Foto: Martin Skredsvik
Foto: Martin Skredsvik

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk honung - eller sirap
  • 0,5 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl vetemjöl - (cirka 400 g)
  • ev vetemjöl - till utbakning

Gör så här

  1. Rör ut jästen i 37 gradigt vatten i en bunke.

  2. Blanda i sirap, olja, salt och mjöl.

  3. Bearbeta degen under cirka 15 minuter i matberedaren tills den känns smidig, den ska vara rätt så lös. Knådar jag för hand brukar jag fuska lite men brödet blir bättre ju längre det är knådat.

  4. Täck över degen med en bakduk och låt den jäsa i cirka 30 minuter.

  5. Forma bröden, antingen till bullar eller limpor. Låt degen jäsa övertäckt ännu en gång i cirka 30 minuter.

  6. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden när de jäst klart. Bullar tar cirka 10-12 minuter. Limpor tar cirka 30-35 minuter.

  7. När de är klara, ta ut dem och låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök