Grundrecept på gravad lax

Att grava sin egen lax är verkligen enkelt. Men den behöver lite tid, ett par dygn i kylen. Tänk också på att köpa jämntjock lax så att gravningstiden blir densamma över hela laxen.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg lax - av mittbiten
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl salt - vanligt
  • 1 msk vitpepparkorn - nystötta
  • 1 dill - rejäl knippe, hackad

Gör så här

  1. Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.

  2. Blanda socker, salt och peppar.

  3. Gnid in filéerna med kryddblandningen och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.

  4. Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

  5. Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!