Grovt surdegsbröd

Baka ett gott surdegsbröd med skållat rågmjöl. Gott med smör och lagrad prästost.

Mitt Kök
Grovt surdegsbröd
THOMAS CARLéN

Skållning

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vatten - kokande

Deg

  • rågmjöl - skållat, (se ovan)
  • 1 dl vatten - kallt
  • 1 burk rågsurdeg - 150 g
  • 25 g jäst
  • 2 msk muscovadosirap
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk kummin - stött
  • 8 - 9 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - eller vetemjöl special, cirka
  • 2 tsk havssalt

Gör så här

  1. Skållning: Lägg rågmjölet i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Plasta bunken och låt stå till nästa dag.

  2. Deg: Tillsätt vatten, surdeg, jäst, muscovadosirap, rapsolja, stött kummin och vetemjölet lite i taget till det skållade rågmjölet i degbunken. Arbeta tills degen är smidig och fast i minst 10 minuter i maskin. Tillsätt saltet på slutet.

  3. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två bitar och forma till ett runt och ett avlångt bröd. Lägg dem med skarvarna uppåt i mjölade korgar och tryck till i mitten. Låt de jäsa 20 minuter under bakduk.

  5. Stjälp upp dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare i cirka 20 minuter.

  6. Snitta bröden och sätt in i nedre delen av ugnen vid 225 grader i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda bröden i cirka 45 minuter. Låt svalna på bakgaller under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök