Grovt filmjölksbröd med nötter och frön

Enkelt och saftigt bröd som bara rörs ihop. Baka dubbel sats och spara ett bröd i frysen.
Elisabeth Johansson
Foto: ANNA KERN

Ingredienser

  • 1 msk anisfrön
  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl sirap - mörk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl grovt rågmjöl - (150 g)
  • 2 dl nötter - hela, t ex hasselnötter, valnötter eller sötmandel

  • 2 dl frön - blandade, t ex solrosfrön och pumpakärnor
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrön - hela
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

     Stöt anisfröna i en mortel. Blanda filmjölk och sirap. 

  2. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner dem i filmjölkssmeten och rör till en smet. Häll smeten i en smord avlång form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 2 liter. Strö över lite grovt rågmjöl.

  3. Grädda brödet näst längst ner i ugnen 45–50 min. Ta ut brödet och låt det vila i 5–10 min i formen. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det kallna helt under en bakduk. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!