Grovt filmjölksbröd med nötter och frön

Enkelt och saftigt bröd som bara rörs ihop. Baka dubbel sats och spara ett bröd i frysen.

Elisabeth Johansson
Grovt filmjölksbröd med nötter och frön
Foto: ANNA KERN

Ingredienser

  • 1 msk anisfrön
  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl sirap - mörk
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 3 dl grovt rågmjöl - (150 g)
  • 2 dl nötter - hela, t ex hasselnötter, valnötter eller sötmandel

  • 2 dl frön - blandade, t ex solrosfrön och pumpakärnor
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrön - hela
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

     Stöt anisfröna i en mortel. Blanda filmjölk och sirap. 

  2. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner dem i filmjölkssmeten och rör till en smet. Häll smeten i en smord avlång form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten, ca 2 liter. Strö över lite grovt rågmjöl.

  3. Grädda brödet näst längst ner i ugnen 45–50 min. Ta ut brödet och låt det vila i 5–10 min i formen. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det kallna helt under en bakduk. 

Vad tyckte du om receptet?