Recept från Mitt kök
Grova formbröd - recept
Mustiga formbröd bakade på grovt rågmjöl och mörk sirap.
Ingredienser
-
50 g
jäst
-
2 dl
mjölk
-
3 dl
vatten
-
1,5 dl
sirap
- mörk
-
8 dl
grovt rågmjöl
-
2 tsk
salt
-
8 - 9 dl
vetemjöl special
Gör så här
-
Smula jästen i en skål. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll lite över jästen. Rör tills den lösts upp.
-
Tillsätt resten av degspadet, sirap, rågmjöl, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, det blir en ganska hård deg.
-
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Forma bröd och lägg i smorda formar.
-
Låt bröden jäsa övertäckta i 40 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 200 grader, 50 minuter. Låt vila i 10 minuter. Stjälp upp och låt svalna.