Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Kakaokross, som har blandats i brödet, ger både smak och lite knaprighet. Skållningen bör stå i rumstemperatur minst 8 timmar.
Allt om Mat

Till skållning

  • 3 dl vatten
  • 150 g rågkross
  • 80 g solrosfrön
  • 2 msk linfrö
  • 1 msk havssalt

Till degen

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl filmjölk
  • 0,75 dl sirap - mörk
  • 2 msk honung
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 275 g vetemjöl
  • 0,5 dl kakaokross
  • 0,5 dl rågmjöl

Gör så här

  1. Skållning: Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål.

    Häll på vattnet. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 8 tim.

  2. Degen: Smula ner jästen i en degskål. Värm filen till 37°.

    Tillsätt sirap och honung. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.

  3. Tillsätt allt mjöl och den skållade rågblandningen. Degen ska vara ganska lös. Arbeta degen ca 5 min i maskin och minst lika länge för hand. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa 45 min under bakduk.

  4. Klicka degen direkt i en smord avlång form, 1 1/2 liter. Strö på lite rågmjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk.

  5. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.

    Ta upp brödet ur formen och låt det svalna utan bakduk. Låt gärna brödet mogna till nästa dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!