Grötbröd med lingon

Ytterligare ett favoritrecept att lägga till samlingen. Gröten gör brödet extra saftigt och smakrikt.
Elisabeth Johansson
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl lingongröt - <a href="https://alltommat.se/recept/lingongrot-med-rivet-apple-och-mandlar/">se recept här</a>
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 msk pumpakärnor
  • 0,5 msk salt
  • 2,5 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl - 6 dl (300–360 g)

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet. Rör i lingongröt, lingonsylt, pumpakärnor och salt. Tillsätt rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma till en limpa. Lägg limpan i en smord form klädd med bakplåtspapper, ca 1 1/2 liter. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. Sätt in brödet i ugnen på nedersta falsen och spraya in lite vatten med en blomsprayflaska. Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda brödet ca 40 min.

  4. Ta brödet ur formen och låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!