Grönt bröd med nässlor

Ett bröd av bullar berikat med färska nässlor.

Allt om Mat
Grönt bröd med nässlor

Ingredienser

  • 5 dl nässlor - färska, rensade
  • 1 dl spenat - hackad
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 2 msk olja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 dl solroskärnor - rostade
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk smör - till formen

Pensling

  • 1 msk vatten
  • 2 msk solroskärnor - rostade

Gör så här

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Lägg nässlorna i kokande vatten 1 min (spenat tinas). Sila upp, krama ur och finhacka.

  2. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten.

  3. Tillsätt olja, honung, salt, nässlor eller spenat, solroskärnor och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.

  4. Jäs under duk ca 40 min.

  5. Ta upp degen och knåda den, ev behövs mer mjöl. Dela degen i 19 bitar, rulla bullar som läggs glest i formen, 12 i en yttre ring, 6 i en inre samt en bulle i mitten.

  6. Jäs under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  7. Pensla med vatten och strö över solroskärnor och grädda 20–25 min i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler under duk.

Vad tyckte du om receptet?